RSS Feed

Ekstern harddisk - Købeguide

20. november 2010 | Computer & Tilbehør
I forbindelse med eksterne harddiske er der en del forskellige ting du bør være opmærksom på før du køber. Der er nemlig stor forskel på hvor hurtige eksterne harddiske er. Samtidig er det vigtigt at du får købt en ekstern harddisk der passer bedst muligt sammen med de tilslutningsmuligheder din bærbare computer eller din stationære computer har.

Hastighed på eksterne harddiske

Når det kommer til hastigheden på eksterne harddiske er der stor forskel på de enkelte modeller. Et af de vigtigste parametre for hvor hurtig en harddisk kan læse og skrive er rotationshastigheden (rpm) Jo hurtigere en harddisk snurrer, jo hurtigere vil den overordnet være. Når du kigger efter en ny ekstern disk bør den som minimum kører med 7.200 rpm.

Tilslutningsmuligheder for en ekstern harddisk

Praktisk talt alle eksterne harddiske understøtter i dag USB. Har du købt din computer inden for de seneste år vil den typisk understøtte USB 2.0 og derfor bør du også gå efter en harddisk der understøtter dette. Hastighedsforskellen fra USB og til USB 2.0 er markant.

Skal du bruge din harddisk til typiske opgaver som at gemme film og backup af dine billeder på vil en harddisk der understøtter USB 2.0 være fuldt ud tilstrækkeligt.

Hører du til den mere kræsne ende med hensyn til hastighed, findes der andre og hurtigere løsninger en USB 2.0. Herunder FireWire, FireWire 800 og esata.

  • Esata er her den absolut hurtigste løsning, da du med esata opnår præcis den samme hastighed som med din interne harddisk. I denne forbindelse er det værd at nævne at kun de nyeste computere har et eksternt stik til esata og at et eksternt esata stik på ingen måde er standard i dag.
  • FireWire ligger rent hastighedsmæssigt mellem USB 2.0 og esata. Fordelen ved FireWire frem for USB er at en FireWire forbindelse er hurtigere til at overføre filer, især når det kommer til overførsel af mange filer. Kommer du til at overføre meget data frem og tilbage er en FireWire 800 harddisk bestemt værd at kigge nærmere på.

I forbindelse med køb af ekstern harddisk er det vigtigt at være opmærksom at din computer understøtter det valgte format. Praktisk talt alle computere understøtter USB 2.0 i dag, det er dog ikke alle der har en FireWire Port.

En ekstern esata port er endnu mere sjældent, men standarden er langsomt ved at vinde indpas i nye computere. Jeg anbefaler at du går efter en ekstern harddisk der understøtter både USB 2.0 og FireWire. På denne måde har du muligheden for at få bedre hastighed såfremt du før en ny computer.

Køb en harddisk med så meget plads som muligt

Med hensyn til hvor mange GB plads der skal være på dine nye harddisk - køb den størrelse dit budget tillader. Vælger du den nye model med mest plads kommer du dog til at betale en del ekstra pr. GB. At gå et par pladser under topmodellen kan derfor oftest bedst betale sig. Når det kommer til eksterne harddiske er LaCie et mærke jeg har rigtig gode erfaringer med i øjeblikket. Både med hensyn til stabilitet og hastighed.