RSS Feed

Køb af computer - Hvordan får jeg købt den bedste computer?

4. november 2010 | Computer & Tilbehør
Når det kommer til computere er der rigtig mange forskellige at vælge imellem. I denne artikel ser vi nærmere på de basale typer og begreber, således at du kan få købt den helt rigtige computer til den rigtige pris.

Bærbar eller stationær computer?

Det første du skal finde ud af er om det du har brug for er en bærbar eller en stationær computer. Hvilken du skal vælge afhænger af dine behov. Uanset hvad du vælger bør du gå efter en computer med Windows 7 installeret - Windows 7 er den bedste udgave af Windows hidtil. 

Skal jeg købe en stationær computer?

Skal du køre masse af tunge programmer herunder redigering af video, lyd, grafik, arbejde med 3D programmer eller spille de nyeste spil vil en stationær være det bedste valg. Når vi kigger på pris i forhold til rå ydelse er den stationære computer stadig det bedste valg. Du kan i dag sagtens købe en bærbar der kan varetage ovenstående, men prisen vil for langt de fleste almindelige brugere være alt for høj.

Vælger du en stationær får du simpelthen mere regnekraft for pengene og en større fleksibilitet når det kommer til udvidelser: nyt grafikkort, mere ram, bedre lydkort etc. er alle lettere og billigere at udskifte i en stationær computer i forhold til en bærbar computer.

Skal jeg købe en bærbar computer?

Med en bærbar computer for du den åbenlyse fordel at du nemt kan tage computeren med dig. Ud over dette er den utrolig let at pakke væk og selv når den er fremme fylder den ikke meget i rummet. De fleste bærbare computere i dag er så kraftige, at du til de mest almindelige programmer ikke vil kunne mærke forskel på om du sidder ved en bærbar eller en stationær. Ud over dette larmer en god bærbar altid mindre og bruger mindre strøm en stationær computer.

Er dit behov at surfe på nettet, skrive tekster i word, se film, afspille musik og spille enkelte spil etc. er en bærbar computer et oplagt valg. Efterhånden er de fleste bærbare blevet så kraftige at de også kan køre forholdsvis tunge programmer uden problemer, men den bærbare er stadig dyrere hvis man kigger på pris og ydelse i forhold til den stationære computer.

Hvad skal jeg kigge efter når køber en computer?

Når du kigger på computere er der en masse tekniske specifikationer. Her kommer derfor en definition og forklaring af vigtigste termer.

Hvor meget RAM bør en computer i dag have?

Først og fremmest anbefales det i dag at finde en computer med minimum 4 GB RAM. Hvor meget ram en computer har er en meget væsentlig faktor når det kommer til hastigheden. Jo mere RAM din computer har jo flere programmer kan du køre samtidig. Da Windows samtidig elsker at bruge RAM er 4GB i dag et godt mellem valg når det kommer til pris og ydelse. Med 4GB vil afviklingen af selve Windows og dine programmer forløbe smertefrit.

CPU hastighed, er det overhovedet vigtigt for dig?

CPU hastigheden er afgørende for hvor mange beregninger din computer kan foretage inden for en given tidsperiode. Skal du køre forholdsvis beregningskrævende programmer er 3.0 Mhz et godt udgangspunkt. Skal du kun bruge word og surfe på Internettet har CPU hastigheden nærmest ingen betydning. 1.8 Mhz bør dog sættes som et minimum krav ved køb af en ny bærbar computer i dag.

Et moderne og derved hurtigt grafikkort er et must hvis du vil spille de nyste spil

Skal du spille de nyeste spil så er en det vigtigt med et hurtigt grafikkort. Langt de fleste beregninger der bliver foretaget i et computerspil foregår i dag på grafikkortet. Grafikkort er en videnskab i sig selv, undersøg derfor om et givent grafikkort er godt nok til dit forbrug uafhængigt af denne artikel.

Harddiskens størrelse er ikke afgørende for om du skal købe eller ej

Hvor stor harddisken er har betydning for hvor meget data du kan have liggende. Data der optager meget plads er bl.a. billeder i høj opløsning, film og musik /lyd filer i høj kvalitet. I dag kan eksterne harddiske købes og tilsluttes nemt og billigt, så hvor stor harddisken bør ikke have betydning for din købebeslutning. Gå efter en harddisk der har en minimum rotations hastighed på 7.200 RPM. Dette har betydning for hvor hurtigt programmer startes og Windows indlæses.

For langt de fleste vil køb af bærbar computer være langt det bedste valg

I dag vil en bærbar computer være langt det bedste og mest fleksible valg for de fleste. Priserne er efterhånden kommet så langt ned at de fleste have mest glæde ved at købe en bærbar computer. Kun hvis du skal køre meget tunge programmer eller de nyeste spil vil en stationær være at foretrække. Til disse formål står den stationære computer dog stadig meget stærkere, når vi kigger på pris i forhold til ydelse.