RSS Feed

Køb af lysterapilampe - Lysterapi, en effektiv behandling?

25. oktober 2010 | Andet Elektronik
Det virker som at lysterapi har været kendt i lang tid, men det er faktisk kun inden for de sidste 20-25 år vi er begyndt at se lysterapi som en decideret behandlingsform. I denne artikel vil vi se nærmere på lysterapi, hvad en god lysterapilampe er og hvor effektiv behandlingen med lysterapi rent faktisk er.

Det forholder sig sådan at 10-20% af den danske befolkning i vinterhalvåret bliver mere trætte end ellers pga. manglende dagslys. Det er under 5% af befolkningen i norden der rammes af en egentlig depression. Hvis man rammes af depression vil en lysterapilampe kun hjælpe i et begrænset omfang da depression oftest skyldes en lang række forskellige faktorer.

Tegn på manglende dagslys kan være, at humøret falder, øget træthed, sløvhed, et større behov for at spise slik og søde sager og at man bliver lettere irriteret på bestemte tider af døgnet.

Køb af lysterapilampe, hvad skal lysstyrken være?

Lysstyrken på en terapilampe bør være minimum 2500 lux og rettet mod øjnene. For at opnå en effekt skal du sidde en halv til en hel meter fra lyskilden. Flyttes lampen længere væk mindskes effekten betragteligt og behandlingen skal foregå over en meget længere tidsperiode.

Vælges en lampe med højere lux kan behandlingstiden mindskes, men her er det værd at bemærke at højere lysstyrke også belaster dine øjne. Især i starten kan højere lysstyrker irriterer dine øje så 2500 lux er en god mellemvej. Ved lysstyrker over 10.000 lux skal du være meget varsom. Sørg for at købe en CE godkendt lysterapilampe, så er du sikker på den lever op til de standarter myndighederne har sat.

Hvordan foregår en behandling med lysterapi?

Behandling med lysterapi skal finde af sted om morgenen og foregår ganske enkelt ved at sidde og kigge på den speciale designede lysterapilampe. Hvor lang tid en behandling skal tage er der meget forskellige meninger om og samtidig afhænger det selvfølgelig af lyskildens styrke. Et godt udgangspunkt ved 2500 lux er en halv time, hvor du kigger direkte på lampen.

Bemærk dog at behandlingstiden variere meget fra person til person. Nogle skal måske bruge en time foran lampen for at opnå en effekt, mens andre kan nøjes med en halv time. For at få den mest effektive behandling skal dine øjne være rettet direkte mod lampen, men en effekt opnås også ved f.eks. at have en lysterapilampe som skrivebordslampe.

Bemærk: at en lysterapilampe ikke kan erstattes af en hvilken som helst stærk lyskilde. Lysterapilamper er specialdesignede til netop det formål at man kigger direkte på dem. Vælges en anden stærk lyskilde kan du direkte skade dine øjne.

Behandling med lysterapilampe, hvor effektivt er det?

Undersøgelse har vist at op mod 90% af dem der modtager behandling med lysterapi ser en lindring af deres symptomer. Lider du af sløvhed i det mørke halvår er en lysterapilampe er en praktisk løsning til en overkommelig pris.