RSS Feed

NAS server – Guide til ny NAS server

15. januar 2011 | Computer & Tilbehør

NAS ServerNAS står for ”Network attached storage”. En typist NAS server til privat brug er på størrelse med en ekstern harddisk og der er ikke tilsluttet tastatur elle skærm. Større og dyre NAS server har flere harddiske placeret i et RAID array for større filsikkerhed. En NAS konfigureres og sættes op over netværket typisk ved hjælp af en internet browser.

Operativsystemet på en NAS server er småt og optimeret for filhåndtering tit er det et gratis open source operativ systemer som f.eks FreeNas.

En NAS server tilsluttes LAN netværket og kan der efter tilgås fra alle andre enheder på det netværk.

Hvad man skal kigge efter hvis man skal købe en NAS server.

Filformat kompatibilitet. Hvilke formater er understøttet og hvilke har du brug for - Windows, Mac, Linux eller alle sammen.

Hvis de data du skal ligger på din NAS server er vigtige er det en god ide med en NAS server der har RAID array. Et RAID array er flere harddiske koblet sammen på en måde så man kan erstatte den ene, hvis den går i stykker, uden at miste data.

Nogle NAS servere kan godt støje en del, iser hvis der er flere harddiske. Dette kan værre et probelem hvis den skal placeres i dit hjem eller et lille kontor. En af de mere stille NAS'er er Iomega's Storcenter ix4-200D.

Nogle NAS servere har styring af strømforbrug indbygget. Dette gør at man kan indstille dem til at gå i dvale op vågne op igen på bestemte tidspunkter. Dette er godt for din elregning.

Hvis du har brug for at tilgå din NAS server fra internettet så undersøg om den har indbygget FTP server eller filhåndtering over internet browser.

Kig på softwaren der er i din NAS server. Nogle kommer med bittorrent, itunes, mysql eller FTP server.

Hvad kan man bruge en NAS server til

  • Backup af filer fra server og andre computere.
  • Høre musik over anlægget fra den.
  • Udføre opgaver som bitTorrent, database server eller iTunes download.
  • Bruge den som ekstern lager for medie center.
  • og meget mere