RSS Feed

Billig fladskærm - Guide til godt billigt Fladskærms TV

3. november 2010 | Andet Elektronik

Billigt Fladskaerms TVDenne artikel handler om køb af fladskærms tv. Hvordan finder man en billig fladskærm, skal man vælge LCD eller Plasma. Hvilken størrelse fladskærm har man brug for og hvilke indgange/udgange skal fjernsynet have. 

Størrelse på fladskærms TV

Det vil værre afstanden fra hvor man sidder til skærmen der afgøre hvilken størrelse fladskærms tv man skal vælge.
Afstand 1 til 2½meter skærmstørrelse 20" - 27"
Afstand 3 til 4 meter skærmstørrelse 32" - 37"
Afstand over 4 meter 40" eller der over.
Opløsning er normalt ikke længer et problem da de fleste skærme kan vise i ful HD kvalitet (1920x1080)

Digitale Indgang / udgange

Hvis du som mig lejer film på nettet er det oplagt at se dem på dit nye fladskærms TV ved hjælp af et digital kabel. Der findes flere forskellige standarter for tilslutning til fladskærms tv. Her under er listed de forskellige standarter og fordele eller ulemper ved de forskellige

HDMI og DVI
HDMI og DVI indgang / udgang er begge digitale. Det vil sige at de overføre billede fra eks. en computer i digital format. Der ved får man bedre billed kvalitet end ved analog signaler. Forskellen på kablerne er at HDMI kan overføre både lyd og billeder, hvor DVI kablet kun kan bruges til billede. HDMI bruges til alle nyre enheder, som DVD afspiller, Computer, spillekonsoller OSV. HDMI er bagud kompatibelt. Det vil sige at man kan konvertere et DVI kabel til et HDMI med en DVI adapter. Hvis man forbinder en enhed med DVI og gerne vil have lyd overført også, så skal man ydermere bruge et audio kabel. HDMI er afløseren for det gamle SCART stik.

VGA
VGA kabler er den standart man finder på alle lidt ældre computer. VGA kabler overføre med et analog signal. En VGA indgang understøtter normalt både VGA og SVGA (til højer opløsninger).

SCART
En SCART indgang / udgang kan overføre både analog billede og lyd.

S-Video
S-Vidio, også kaldet super video, overføre kun analog billede. Man skal derfor have et ekstra audio kabel hvis man også vil overføre lyd. S-Video har en lidt dårlige billedet kvalitet end ens SCART.

Audio
Audio indgang / udgang bruges i kombination med S-Vidio, VGA eller DVI indgangen.

LCD eller plasma fjernsyn.

Et plasma fjernsyn består af tusinde vis af små pixel celler i rød grøn eller blå.
Et LCD fjernsyn virker ved små tranestore (TFTs) der blokere dele af hvidt lys,fra en baggrunds lampe, så der kun kommer den ønskede farve igennem for den pågældende pixel. Baggrunds lyset i et LCD fladskærms tv kommer fra LED (light emitting diode) eller lysdiode på dansk.
LCD skærme er ved at værre lige så billige som Plasma skærme.
Kontrast
Kontrast måles i et "kontrast forehold" eks. 40.000:1. dette ration fortæller hvor godt fjernsynet er til at vise de sorte område som sort og de hvide områder som hvide og ikke grå?
Plasma har generelt beder kontrast og farvegengivelse end LCD men LCD er beder hvis der er meget lys / dagslys, da der ikke er samme genskind et LCD fjernsyn som ved et plasma fjernsyn.
Synsvinkel
Vinklen hvor man kan se hvad der foregår på skærmen angives i grader. 180 grader det bedste grad tal et fjernsyn kan have. 180 grader fortæller at man kan se hvad der sker på skærmen selv om man står og kigger langs men den. Et plasma fladskærms tv vil normalt have en bedre synsvinkel end et LCD fladskærms tv.
Hurtige bevægelser på skærmen.
Plasma fjernsyn er beder til at vise hurtige bevægelser så som kamera panorering og actions sener. Mange LCD fjernsyn er dog efterhånden kommet efter dette, selv om de stadig væk ikke er helt så gode som Plasma skærmene til at vise bevægelser.
Strøm forbrug
LCD fjernsyn bruger generelt halvt så meget strøm som et plasma fjernsyn. Ved køb af fladskærms TV må du selv afgøre hvike type der passer bedst til dig og til hvor dit fladskærms TV skal stå (hvordan er belysningen) og hvordan det bliver brugt.

Hvordan finder jeg en billig fladskærm

For at finde en billig fladskærm kan du kigge på nogle af de fladskærme der er listed herunder. De er alle sammen billige fladskærme og har alle fået gode bruger anmeldelser.

Samsung LE B455
Sony Bravia KDL BX400
Panasonic Viera TX-L S20
LG LH3000
Samsung LE-B550A5
LG RZ-47LB2RF
Samsung PS C550

Billig fladskærm og TV tuner

Hvis du køber ny fladskærm i dag understytter de fleste alle de typer tunner de skal. Hvis det er en billig fladskærm du har kig på skal du undersøge om fladskærms TV'et understøtte alle tre typer tuner:
DVB-T (Digital signal over husantenne)
DVB-C (Digital signal over Kabel TV)
DVB-S (Digital signal over satalit)
Faldskærmen skal også understøtte både mpeg-2 og mpeg-4 (til HDTV)

Nu skulle du gerne værre rusted til køb af fladskærms TV.